· 

Een eenvoudig advies, wordt niet altijd gewaardeerd door je cliënt.

Als hulpverlener geef je regelmatig eenvoudige adviezen voor een complex probleem. Misschien herken je dat dit niet altijd wordt gewaardeerd of aangenomen door je cliënt. Denk aan een de meneer met een slaapprobleem en daar wanhopig vanaf wil komen. Als je hem adviseert om zijn telefoongebruik in de avond te minderen, kan hij het gevoel krijgen dat je de ernst van zijn slaapprobleem bagatelliseert. Of de jonge vrouw die je behandelt vanwege haar depressieve klachten, die je adviseert dagelijks een wandeling te in de buitenlucht te maken.  “Een wandeling, terwijl ik me zó rot voel, jij hebt echt geen idee wat er met mij aan de hand is!” reageert ze geïrriteerd. Of mensen knikken vriendelijk bij je advies, om er vervolgens niets mee te doen. 

 

Hoe kan het dat cliënten jouw advies niet op waarde schatten?

Of jouw adviezen soms zelfs ervaren als bagatelliseren van hun probleem? 

 

Dat komt omdat jij de adviezen geeft, terwijl het in bovenstaande gevallen van belang is dat de cliënt zichzelf gaat adviseren. Mensen weten vaak zelf de beste oplossing bij zich hun probleem, ze zijn zich daar vaak (nog) niet van bewust. Als hulpverlener kan je een belangrijke rol hebben om een cliënt zichzelf te laten adviseren. 

 

Dus jij moet het advies niet geven, de cliënt moet zichzelf adviseren in het gesprek. In de onderstaande video vertel ik je hoe je dit kan aanpakken met behulp van Huis van je Leven Methode. 

 

De video duurt 5 min. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Cora (woensdag, 18 maart 2020 14:14)

  Heel grappig, jij vertelt nu de therapeut wat hij/zij moet doen!
  Zou dit voor iedereen het beste advies zijn om toe te passen? Zouden therapeuten je advies opvolgen?
  Wat zou het advies zijn dat een therapeut zichzelf geeft zijn over de manier waarop hij zijn clienten wil helpen?

 • #2

  Ingrid Schoen (woensdag, 18 maart 2020 14:49)

  Dank voor je reactie Cora, goed om aan het denken gezet te worden.
  Therapeuten die dit aanspreekt en het probleem herkennen kunnen en mogen dit advies opvolgen en daarmee zelf gaan ontdekken. Wat is jouw antwoord op de vraag: "Wat zou het advies zijn dat een therapeut zichzelf geeft zijn over de manier waarop hij zijn clienten wil helpen?" Ik ben benieuwd.